Uit het gemeentebericht Pasen 2025

Ten geleide

Als je ’s ochtends je eitje wilt eten, kan je merken hoe sterk een eierschaal is en al helemaal wanneer je bedenkt hoe dun het eigenlijk is. Het is sterk genoeg om de kwetsbare inhoud te beschermen en kan genoeg “ademen” om het levensproces binnen niet geheel van de buitenwereld af te sluiten. Toch moet het uiteindelijk wijken om het nieuwe leven dat daarin gegroeid is naar buiten te laten treden. Zo niet, dan wordt het een gevangenis. Gelukkig voor het nog zwakke kuiken is het veel makkelijker van binnenuit een eierschaal te doorbreken dan van buitenaf.

Het stoffelijk lichaam dat we mogen bewonen is nog veel ingewikkelder dan een eierschaal. Het stelt je in staat om op aarde jezelf te vinden en je leven hier te leiden, in de wereld en met de anderen. Maar als het niet doorlaatbaar genoeg is voor de verbinding met de wereld waaruit we stammen kan het tot een gevangenis worden.

Christus heeft zich verbonden met het aardemens-zijn in de mens Jezus van Nazareth. In hem is hij tot in onze diepten, tot in het graf, afgedaald. De kracht die hij daar gebracht heeft, kan de schaal van de materie doorbreken. Van binnenuit! Met zijn liefde-offerkracht in onze zielen kunnen we op aarde samenleven en ons ontwikkelen opdat, wanneer de tijd rijp is, we door de schaal heen kunnen breken tot nieuw leven in de wereld waaruit we stammen.

Een gezegende Paastijd gewenst

!                                                                Bart Hessen

 

 

Het ritme van de mensenwijdingsdiensten in Meppel

  • De mensenwijdingsdiensten in Meppel worden gehouden op de tweede en de vierde zondag van de maand.
  • De zondagsdienst voor kinderen wordt gehouden op de tweede zondag van de maand.
  • De diensten op de woensdagen zijn op de woensdagen voorafgaand aan de diensten op zondag.
  • In het geval van een vijfde zondag in de maand wordt per keer bekeken of er een dienst op zondag of op zaterdag zal zijn.

 

Diensten en activiteiten in de Stille Week en met Pasen

Op zondag 13 april (Palmzondag) slaan we na de dienst een blik op het verloop van de gebeurtenissen in de Stille Week.

Op maandag 14 april, woensdag 16 april en vrijdag 18 april is er om 10.30 u de mensenwijdingsdienst, gevolgd door gesprek rond het thema van het Zevental.

Op vrijdag 18 april (Goede Vrijdag) wordt om 15.00 uur van het altaar het Lijdensevangelie volgens Markus gelezen. In de tijd tussen nagesprek en lezing is er gelegenheid tot een gezamenlijke lunch/activiteit.

Op zondag 20 april (1e Paasdag) is er om 9.00 uur een paasontbijt met verhaal voor het hele gezin. Na de mensenwijdingsdienst is er een feestelijke paas-potluck.

 

Diensten en activiteiten met Hemelvaart en Pinksteren

Op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) is er om 7.15 uur dauwtrappen voor jong en oud in Koekange. Dit wordt gevolgd door de mensenwijdingsdienst om 10.30 uur met daarna een gesprek over het thema “tussen hemel en aarde”.

Op maandag 9 juni (2e Pinksterdag) is er om 10.00 uur de Pinksterdienst voor kinderen, gevolgd door de mensenwijdingsdienst en gesprek over de “Heilige Geest, Helende Geest” om 11.45 uur.

 

Nagesprek en perikopenbespreking op de woensdag

Na de diensten op de woensdag is er ruimte voor gesprek. Afwisselend richten we woensdag de blik op de perikope (de schriftlezing in de mensenwijdingsdienst van die week), of gaan in gesprek over onderwerpen die zich die morgen aandienen.

 

De weg door de Stille Week

Zondag 13 april (Palmzondag), 11.45 uur

In het Markus-evangelie worden de gebeurtenissen van de Stille Week op bijzondere en heldere manier weergegeven. De qualiteit van iedere dag van de week komt daarin tot uiting en hoe Christus daar in handelt.

 

Het Zevental; gesprekken in de Stille Week

Maandag 14 april, woensdag 16 april, vrijdag 18 april, steeds om 11.45 uur

Het zevental heeft een bijzonder verband met ontwikkelingsprocessen. In deze gesprekken kunnen we kijken naar de zevenheden die te vinden zijn in het Johannesevangelie (op maandag), de kosmos (op woensdag, met euritmiste Geesina Stradmeijer) en de Openbaring van Johannes (op vrijdag).

 

Lezing van het Lijdensevangelie volgens Markus

Vrijdag 18 april (Goede Vrijdag), 15.00 uur

Op Goede Vrijdag wordt op het “negende uur” van het altaar het Lijdensevangelie volgens Markus gelezen, in de vorm van een cultische afsluiting. Muziek: Imke Jelle.

 

Paasontbijt voor het hele gezin

Zondag 20 april (1e Paasdag), 9.00 uur

Op eerste paasdag is er een Paasontbijt met verhaal voor het hele gezin. Als er voldoende oudere kinderen zijn kunnen we daarna de Paasdienst voor kinderen houden.

 

Feestelijke Paas-Potluck

Zondag 20 april (1e Paasdag), aansluitend aan de mensenwijdingsdienst

Na de Paasdienst is er gelegenheid tot een feestelijke Paasbrunch voor iedereen, waarvan u zelf mede het menu kunt bepalen. Verras elkaar door voor de anderen iets lekkers mee te nemen. Hartig of zoet, al uw smakelijke bijdragen aan de Paastafel zijn van harte welkom!

 

Opstanding!

Zondag 27 april, 11.45 uur

Met Pasen vieren we de Opstanding van de Christus Jezus, die voor de mensheid een poort heeft geopend die voor altijd gesloten leek. Maar daarmee heeft de mensheid ook een stroom van offerkracht en opstandingskracht ontvangen die in ieder leven kan doorwerken. Waar kunnen we deze krachten ervaren?

 

Instemmen met meerstemmige zang

Zondag 11 mei, 12.30 uur

Op deze zondag gaan we, voor wie wil, een eerste poging wagen tot meerstemmige zang. We zullen eenvoudig beginnen, maar hopen te komen tot het punt dat we enkele van de mooie koorstukken van Reubke en Reusch samen kunnen zingen. De moeite van een poging waard!

Als deze eerste keer bevalt, zullen we verdere data plannen.

 

Bezoek van de Noordelijke Gemeenten

aan de gemeente Oldenburg

Zaterdag 24 mei

Zo’n 200 km ten noordoosten van Meppel ligt in de Duitse stad Oldenburg de Sophienkirche van de Christengemeenschap (Ulmenstraße 29). Op deze zaterdag zijn wij, samen met de gemeenten Groningen en Leeuwarden, welkom om de gemeente in Oldenburg te bezoeken. Het bezoek begint aldaar met de mensenwijdingsdienst om 11.00 uur.

Priesters in de gemeente Oldenburg zijn Andreas Büttner (die ook in Amsterdam gestaan heeft) en Ilse Wellershoff-Schuur (o.a. bekend om haar werk aan het ontmoetingscentrum in Galilea, Israël). Nadere details over het programma worden nog bekend gemaakt, evenals een intekenlijst voor carpoolen.

 

Religieuze vernieuwing door de sacramenten

Deel I: doop en jeugdwijding / Zondag 25 mei, 11.45 uur

Deze zondag begint een reeks gesprekken over de sacramenten van de Christengemeenschap en hun rol in de religieuze vernieuwing. In dit eerste gesprek staan de sacramenten centraal die als “boekensteunen” de kindertijd omlijsten: de sacramenten van de doop en de jeugdwijding.

 

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag voor jong en oud

Donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag)

Vanaf 7.30 uur is er voor jong en oud weer gelegenheid tot dauwtrappen en knutselen bij Wieby en Albert in Koekange. Adres: Bosweg 1, 7965 AA Koekange. Om 10.30 uur is er de mensenwijdingsdienst, gevolgd door een nagesprek (zie onder).

 

Tussen hemel en aarde

Donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag), 11.45 uur

In het invoegsel van de mensenwijdingsdienst wordt gesproken over het “wolkenzijn” waarin onze zieleogen Christus kunnen schouwen als zegenbrenger. Op deze Hemelvaartsdag kijken we naar de fenomenen van het water in onze aardewereld en wat dat alles mogelijk maakt.

 

Heilige Geest, Helende Geest

Maandag 9 juni (2e Pinksterdag)

In de mensenwijdingsdienst van Pinksteren wordt meerdere keren gesproken over de helende werking van de Geest die Christus in onze zielen zendt. Waar zouden we het helende aspect van de Geest kunnen ervaren?

 

Religieuze vernieuwing door de sacramenten

Deel II: biechtsacrament en mensenwijdingsdienst / Zondag 22 juni, 11.45 uur

Het tweede gesprek over de sacramenten van de Christengemeenschap en hun rol in de religieuze vernieuwing. Deze zondag staan de twee sacramenten centraal die je, na je kindertijd, het hele verdere leven ter beschikking staan: het biechtsacrament en de mensenwijdingsdienst.

 

“Bidden voor elkaar”, de gebedsgroep in onze gemeente

“Niet iedereen is op de hoogte van het bestaan van de gebedsgroep, wil je er nog eens over schrijven in de gemeenteberichten”, was de vraag van Lucie Luijckx een paar maanden geleden. In dit stukje wil ik daarom het bestaan van de gebedsgroep nog eens onder de aandacht brengen in de hoop dat het iedereen die daar behoefte aan heeft, mag uitnodigen om onze hulp te vragen, De ander opnemen in je gebed in moeilijker tijden is één van de manieren om er voor elkaar te zijn.

We bidden in de gebedsgroep voor volwassenen en kinderen, die om welke reden dan ook onze steun kunnen gebruiken. Ons streven is om ons gebed vrij te laten zijn van persoonlijke wensen. “We respecteren als we voor iemand bidden, het mysterie van de ander” zoals Bart dat eens mooi verwoordde. Wij weten niet wat goed is voor iemand, maar kunnen er wel zijn met onze biddende aandacht.

Een van de mogelijkheden om iemand nabij te zijn is het gebed te richten tot de engel van degene waarvoor je bidt. Je engel weet immers wel wat goed voor je is. Als er voor je gebeden wordt kan dat voelen alsof er een deken van zachtheid, troost om je heen geslagen wordt. Er gaat een grote kracht van uit is mijn persoonlijke ervaring. Het geeft moed en kan je sterken om je pad te vervolgen.

We willen zorgvuldig omgaan met vragen aan de gebedsgroep en niet zonder iemands toestemming voor hem of haar bidden. Dit geldt voor volwassenen, voor kinderen tot het 14e jaar kunnen ouders om ondersteuning vragen. Wel kunnen we voor iemand bidden, die daar zelf mee instemt en daarin zijn of haar zorgen voor dierbaren meenemen.

Femmie Timmerman

 

 

Verhaal op zolder

Toen in de herfst geen kinderdiensten mogelijk waren wegens gebrek aan kinderen, besloten we Odette, onze trouwe bezoekster, toch te blijven ‘verzorgen’ om het ritme erin te houden voor haar, maar ook voor het geheel. Er zijn toen af en toe wat kinderen aangehaakt, een vriendinnetje bv. In de adventtijd hebben we wekelijks een verhaal en knutsel mogelijk gemaakt. Er kwamen ouders met kinderen, mensen die nog niet eerder waren geweest, maar wel bekend waren in onze kring. Er ontstond een intieme sfeer. En de kinderen maken met een enorme gretigheid prachtige dingen. De kiem is gelegd. En lijkt te willen groeien. Het karakter veranderde iets omdat er een gezin bij is met jonge kinderen, maar zij voegen zich, hun zusje nabootsend.

Namens Ingrid en Anja, Lucie Luijckx

 

Studiegroep ‘Het vijfde evangelie’

In de studiegroep lezen we ‘Het vijfde Evangelie, Bijzonderheden over het leven van Jezus, vijf voordrachten van Rudolf Steiner’. Data voor de volgende bijeenkomsten zijn de woensdagen 7 mei en 4 juni van 9.00 tot 10.00 uur.

Wytse Ferwerda

Expositie van Mia Zaat in de periode

van Pasen tot Pinksteren: ‘TUSSEN HEMEL EN AARDE’

Mia Zaat woont in Etten -Leur. Ik ontmoette haar een paar jaar geleden op de Landelijke Ledendag in Driebergen. We kregen in de pauze een fijn gesprek over kunst. Nu zien we haar regelmatig in de Mensenwijdingsdienst in Meppel (in combinatie met een bezoek aan hun dochter in Drenthe).

Sinds 1980 is Mia als Vrij Beeldend Kunstenaar werkzaam. Na 4 jaar Academie Den-Bosch – waar ze Vrije Grafiek deed – stapte ze over op schilderen en monumentale vormgeving. Vrijwel al haar werk komt voort uit een fascinatie voor het landschap. Ik laat haar daarover nu zelf aan het woord:

“Het Nederlandse landschap bestaat meestal voor 50% of zelfs 75% uit een ‘luchtschap’ of ‘waterschap’. Dat type landschap heeft een transparante, veelal grijsblauwe en groene kleurwereld met een spiegeling van de lichtval in wolken en water. De kleurtransparanties treffen mij het meest. Gedurende de hete zomers van de laatste jaren kan men in de hete lucht het landschap zien trillen en voel je de warmte branden. Mijn ervaringen met het zijn op het land, met de lucht en de wind tijdens mijn wandelingen door de natuur, blijven leven als innerlijke herinneringsbeelden. Vanuit deze beelden ontstaat later in mijn atelier, op linnen of hout een kleur – en vlakcompositie. Geestelijk voltrekt zich een meditatief verwerkingsproces van datgene wat ik gezien en geestelijk ervaren heb. In wezen is schilderen voor mij herinneren en mediteren, een meditatieve herinnering. Ik streef naar een transparantie die zo kenmerkend is voor mijn waarneming en voor het type innerlijke ervaring dat ik aan het landschap beleef. Ik werk daarom graag met olieverf omdat deze een transparantie in zich draagt.”

We verheugen ons om haar werk in onze gemeenteruimte te zien hangen.

Sytske Emmelkamp – van der Meer

 

Paasviering ‘De Opstanding is een daad’

In de Grondsteenspreuk horen we: “In de wending der tijden trad het Wereld-Geestes-Licht in de aardse wezens stroom…” Het is een daad, waarmee het Zonnewezen op Aarde verschijnt en het is een daad, waarmee Christus in de Opstanding het Ik van de mens redt. Om in de vorige eeuw als etherische Christus te verschijnen en Heer van het karma te worden. Wat vraagt dit van ons? Voordracht door Ron Dunselman. Het jaarfeest vindt plaats op vrijdag 25 april van 19.30 tot 21.30 uur in de Michaëlschool in Zwolle. Meer informatie op www.jaarfeestenzwolle.nl

Voor de jaarfeestengroep, Imke Jelle van Dam

 

Muzikaal Moment

Op zondag 22 juni verzorg ik na de dienst en het aansluitende gesprek het driemaandelijkse Muzikaal Moment van circa 20 minuten, met pianospel en toelichting. Graag wil ik iedereen hiervoor van harte uitnodigen.                      Imke Jelle van Dam

 

Terugblik op het vorige Muzikaal Moment

Tijdens het Muzikaal Moment op 23 maart vertelde ik, naar aanleiding van de muziek, over gezichtspunten van Rudolf Steiner over de enkele toon en over de kwint, de muziekhistorische intrede van de terts en de uitspaak door Alexander Seeger over ‘het lelijke’. Hieronder volgen uitsneden uit de originele teksten.

Op 29 september 1920 stelt Rudolf Steiner in Dornach aan het publiek, dat deels uit musici bestaat, de volgende vraag: “Nu zou ik dan de precieze vraag willen stellen, of iemand er een zinnige voorstelling mee kan verbinden als ik zeg: in bepaalde gevallen kan een afzonderlijke toon al als een melodie worden ervaren, namelijk als men in de diepten van de toon gaat om er dan iets partieels uit te lichten, partiële tonen als het ware, die nu in hun onderlinge verhouding, in hun samenklank zelf weer als een soort melodie kunnen verschijnen? […] Hij splitst de toon zelf en synthetiseert hem weer. Ik bedoel zuiver in de beleving. […] Wanneer een toon wordt aangeslagen is het werkelijk zo dat er een melodie uit de toon opwaait.”

Rudolf Steiner: “Tegenwoordig beleeft de mens de kwint ongeveer zo dat die hem de indruk geeft van iets buiten hem, iets wat niet is opgevuld. Ze heeft iets leegs voor hem, in de beste zin van het woord, maar toch iets leegs. Ze is leeg geworden omdat de goden zich van de mensen hebben teruggetrokken. Dus in de na-Atlantische tijd beleefde de mens bij zijn kwintintervallen nog dat de goden eigenlijk in deze kwinten leefden. En pas toen later in het muzikale de terts optrad, de grote en de kleine terts, was het zo dat het muzikale in zekere zin in het menselijk gemoed onderdook, dat de mens bij de muzikale beleving niet meer buiten zichzelf raakte. In het echte tijdperk van de kwint raakte de mens bij het muzikale leven nog helemaal in vervoering. In het tijdperk van de terts, dat zoals u weet pas laat is aangebroken, bevindt de mens zich bij de muzikale beleving binnenin zichzelf.” (Dornach, 16 maart 1923)

Marc van Delft (componist) over de muziekgeschiedenis: “Tijdens de honderd-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland (1337 – 1453) werd de muziekstijl van het vasteland van Europa door Engelse componisten beïnvloed. De bekendste is John Dunstable, die op Franse bodem de ‘Engelse terts’ introduceerde. […] Een Engelse theoreticus beschouwde reeds rond 1300 het tertsinterval als consonant, terwijl hij op het vasteland nog lang als dissonant gold.”

In 1997 en 1998 voerde euritmist Alexander Seeger, muzikaal begeleid op bajan (een Russische accordeon), in Den Haag De Profundis uit van de Russische componiste Sofia Goebaidoelina. In een interview vertelde Seeger: “In de euritmie hebben we jarenlang in de luxe van het ‘mooie’ en ‘schone’ geleefd. Door Gubaidulina worden we gedwongen het ‘lelijke’ erin te betrekken. Dat hebben we denk ik in de euritmie nodig: deze harde strijd tussen de schoonheid en het lelijke. En dat ik tussen deze twee polariteiten in ga staan en tracht een evenwicht erin te vinden. Dat is wat mij het gevoel geeft dat ik de muziek van Gubaidulina als ‘waar’ kan beleven; als een nieuwe schoonheid.”                                                                Imke Jelle van Dam

 

Filmopnames in de steeg van ons kerkgebouw

Op 13 april a.s. is het 80 jaar geleden dat de Canadezen Meppel binnentrokken. Deze dag wordt gezien als de Bevrijdingsdag van Meppel. Het zogenaamde Bevrijdingscomité heeft daarom een plan bedacht om een app te maken voor alle scholieren van Meppel. Aan de hand van deze app kunnen zij (groepsgewijs) op 13 april en later, locaties in Meppel bezoeken waar in de 2de Wereldoorlog iets bijzonders heeft plaatsgevonden. Bij het openen van de app ter plekke, krijg je vervolgens een korte film te zien.

Op 13 februari werd ik door het comité benaderd met de vraag of er in de steeg van ons kerkgebouw gefilmd mocht worden. Een week later verscheen er een filmploeg met allerlei attributen (zoals bv. een complete ouderwetse badkuip) en op 22 februari werd een aantal kinderen geregisseerd, gefilmd en werd er professioneel een scene in elkaar gezet.

Waarom bij ons kerkgebouw? Zoals jullie weten is dit pand in 1902 gebouwd als Badhuis (De tekst stond oorspronkelijk boven de poort) . Gedurende 1940-1945 was het nog steeds als Badhuis in gebruik. (Opgeheven in de jaren ’50.) Naar verluid gebruikten zgn. verzetsgroepen destijds enkele ruimtes in het gebouw als schuilplaats en/of als ruimte voor ‘geheime bijeenkomsten’. Voor mij was deze historische onthulling een volledige verrassing en wilde ik dit graag even met jullie delen.

Hans Emmelkamp

Van de penningmeester

Het Noord-Nederland overleg dat met de drie besturen van Leeuwarden, Groningen en Meppel al een tijdje draait heeft vervolg gekregen in een penningmeesteroverleg via zoom met de drie penningmeesters. Het eerste overleg heeft plaatsgevonden en het is verrijkend. Het is fijn in een wat kleiner verband te delen over de praktische zaken in de gemeenten, maar ook over de essentie om op een andere manier tegen geldstromen aan te kijken. Het volgende overleg staat alweer gepland. Zo kunnen we sneller reageren op wat er landelijk speelt.

Mariëtte van Est

 

 

Het evangelie in de diensten

Lijdenstijd 23 maart t/m 19 april

23 maart                             Lukas 11, 14-36                 Demonenuitdrijving, teken van Jona

30 maart                             Johannes 6, 1-15                Spijziging van de 5000

6 april                                  Johannes 8, 1-12                De overspelige vrouw

13 april (Palmz.)                 Mattheüs 21, 1-11            Intocht in Jeruzalem

14 april                                Markus 11, 12-19               Vijgenboom en tempelreiniging

15 april                                Mattheüs 22, 15-40          Strijdgesprekken

16 april                                Markus 14, 3-11                Zalving in Bethanië

17 april                                Lukas 23, 13-32                 Veroordeling en kruisdraging

18 april (Goede Vr.)           Johannes 19, 1-15             Jezus voor Pilatus: “Zie de Mens”

19 april                                Johannes 19, 16-42           Kruisiging en graflegging

 

Paastijd 20 april t/m 28 mei

20 april (Pasen)                  Markus 16                          Opstanding

27 april                                Johannes 20, 10-29           Thomas

4 mei                                   Johannes 10, 1-21             “Ik ben de Goede Herder”

11 mei                                 Johannes 15, 1-27             “Ik ben de Ware Wijnstok”

18 mei                                 Johannes 16, 1-33             “Ik ga tot de Vader”

25 mei                                 Johannes 14, 1-31             “Ik ben de Weg”

 

Hemelvaartstijd 29 mei t/m 7 juni

29 mei   en 1 juni              Johannes 16, 23-33           “Bid tot de Vader in Mijn naam”

 

Pinksteren 8, 9 en 10 juni

8 juni                                   Johannes 14, 23-31           “Wie Mij waarachtig liefheeft”

 

Triniteitstijd 11 juni t/m 23 juni

11 en 15 juni                      Johannes 3, 1-21                Gesprek met Nicodemus

22 juni                                 Johannes 4, 1-26                Samaritaanse bij de bron

 

Liederen in de mensenwijdingsdienst (Offer Communie)

Lijdenstijd: O Heer, Gij zijt bereid – Dood noch leven

Pasen: Verrezen is de Heer – Temidden van ons

Hemelvaart: Tot de hoogten – Gij zij de weg die wij gaan

Pinksteren: Doordring ons hart – De God van de vrede

Triniteit: Gij zij de bron – De waarachtige

 

Liederen in de zondagsdienst voor kinderen

13 april                 Palmzondag                       Zaai nu uw zaad in de akker

20 april                 Paastijd                              Open breekt de aarde

11 mei                  Paastijd                              Open breekt de aarde

9 juni                    Pinksteren                          Hemelse vlammen