Uit het Gemeentebericht juni – oktober 2024

Ten geleide

In 2026 bestaat de Christengemeenschap in Nederland en België 100 jaar. In die 100 jaar is er veel tot stand gebracht. Er zijn nu 18 steden waar met een vaste regelmaat de mensenwijdingsdienst wordt gehouden en de kinder- en jeugdkam-pen van de Christengemeenschap vormen een levendige gemeenschap van jonge mensen.

Tegelijkertijd zijn we nu niet een beweging die erg in het oog springt. We staan als één item in een lange lijst van kerkgenootschappen in Nederland, terwijl er veel aspecten zijn in de Christengemeenschap die sterk verschillen van wat mensen zich doorgaans bij een kerkgenootschap voorstellen.

Wellicht is het goed om, in de aanloop naar dat honderdjarig bestaan van de Christengemeenschap in Nederland, eens naar ons als Christengemeenschap en als gemeente te kijken. Hoe ervaar ik zelf onze Christengemeenschap? Hoe heb ik die ooit gevonden? Zijn er aspecten die ik mis in de gemeente? Wat zie ik aan uitdagin-gen en behoeften in de mensen om me heen?

In de aanloop naar 2026 zullen we in de gemeente een aantal keren aspecten hiervan bespreken. Mogelijk kan ons dit helpen om in 2026 ons open en eerlijk te kunnen laten zien: in wat we doen, in wat we zijn, zonder ons af te zetten tegen anderen. Op een manier die mensen die Christus zoeken en voor wie onze weg past kan helpen dat te vinden.

Een gezegende Zomertijd gewenst!

Bart Hessen

 

Het ritme van de mensenwijdingsdiensten in Meppel

De mensenwijdingsdiensten in Meppel worden gehouden op de tweede en de vier-de zondag van de maand. De zondagsdienst voor kinderen wordt gehouden op de tweede zondag van de maand. De diensten op de woensdagen zijn op de woensda-gen voorafgaand aan de diensten op zondag. In het geval van een vijfde zondag in de maand wordt per keer bekeken of er een dienst op zondag of op zaterdag zal zijn.

 

Onregelmatigheden in de diensten in de zomertijd

Op zondag 30 juni (5e zondag van de maand) is er om 10.30 uur de mensenwij-dingsdienst. De dienst van woensdag 7 augustus komt te vervallen (i.v.m. kinder-kamp Berka). Op zondag 11 augustus zal er om 10.30 uur een gemeenteviering zijn in plaats van de mensenwijdingsdienst.

De dienst van woensdag 18 september valt uit (i.v.m. synode) en wordt vervan-gen door een dienst op donderdag 19 september. Op zondag 29 september (5e zondag in de maand, op de Michaëldag) is er om 10.30 uur de mensenwijdings-dienst.

 

Nagesprek en perikopenbespreking op de woensdag

Na de diensten op de woensdag is er ruimte voor gesprek. Afwisselend richten we de blik op de perikope (de schriftlezing in de mensenwijdingsdienst van die week), of gaan in gesprek over onderwerpen die zich die morgen aandienen.

 

Het Oude Testament als fundament voor het Nieuwe

Zondag 23 juni, 11.45 uur

Op deze zondag kijken we naar de verschillende manieren waarop het Oude Testa-ment het fundament legt voor het Nieuwe. Onder andere komen aan bod: de drie-voudige messiasverwachting, het voorbereiden van het lichaam van Jezus van Na-zareth en de “wegbereiders”.

 

Johannesfeest voor de Noordelijke gemeenten te Havelte

Zondag 30 juni, 13.00-16.00 uur

Wij zijn van harte welkom in de tuin van Jan en Betsy van den Boogaard om met elkaar St Jan te vieren. Wie zijn wij? De mensen uit de gemeenten van Leeuwarden, Groningen en Meppel. Adres: Veendijk 22, 7971 RR Havelte (auto’s parkeren in de berm van het weggetje tegenover de oprit).

Voorlopige plannetjes: verhaal, muziek, volksdans, vuur, spelletjes, speurtochtje en wandelingetje naar de Beemd, natuurknutsels en vliegtuigjes vouwen, roeren van een kiezelpreparaat, maken van een fermentatie product zoals kefir-water, gemberbier om mee naar huis te kunnen nemen, bakken van pannenkoeken of frituren van chips en hightea-potluck. (zie voor meer info op volgende pagina)

Graag opgeven door Lucie Luijckx te mailen of te bellen of te appen voor 27 juni. Als het erg slecht weer is moeten we het misschien afgelasten. Of we passen er een mouw aan!

 

Hoe worden we zichtbaar? – I

Zondag 14 juli, 11.45 uur

Zoals te lezen in “Ten geleide” gaan we proberen om ons als Christengemeenschap en als gemeente onszelf beter te leren kennen, opdat we in de toekomst ons beter kunnen laten zien. Vandaag willen we daarvoor een aanzet geven en zien hoe we dat verder zouden kunnen ontwikkelen.

 

Gemeenteviering op de zondag

Zondag 11 augustus, 10.30 uur

Deze zondag is er een gemeenteviering met o.a. muziek en gemeentezang, evange-lielezing en het credo. Over verdere invulling kunnen we in de gemeente nog over-leggen.

 

Ervaringen rond het (zelfgekozen) levenseinde

Zondag 25 augustus, 11.45 uur

We leven in een tijd waarin er steeds meer mogelijkheden komen om zelf invloed uit te oefenen op het moment en de vorm van het levenseinde. Vorig jaar hebben zeker 7000 mensen gebruik gemaakt van vrijwillige euthanasie. Na een voordracht van Thom Kloes en een nagesprek eerder dit jaar, hebben we vandaag gelegenheid om ervaringen uit te wisselen rond het zelfgekozen levenseinde, om wat nader te komen tot het wezen en de realiteiten van dit complexe veld.

 

Mensenwijdingsdienst

voor de Noordelijke gemeenten in Meppel

Zondag 13 oktober, 10.30 uur

Op deze zondag zijn we als gemeente Meppel gastgemeente voor een gezamenlijke mensenwijdingsdienst met Groningen en Leeuwarden. Na de dienst is er ruimte voor nieuwe en hernieuwde kennismakingen. Aansluitend potluck (voor koffie, thee, sap en soep wordt gezorgd). Om 13.30 uur: concert ‘Muzikale Verhalen’ door Ephraïm van IJzerlooij (cello) en Imke Jelle van Dam (piano). (Meer info op pag. 10.)

 

De Openbaring van Johannes in vogelvlucht

Zondag 22 september, 11.45 uur

In de Michaëltijd en de tijd die daarop volgt tot aan de nieuwe Advent wordt er in de mensenwijdingsdienst veel uit de Openbaring van Johannes gelezen. Dit laatste boek van de Bijbel is een echt “wordingsboek” en staat vol indrukwekkende en in-dringende beelden, maar het is niet makkelijk om in deze veelheid een weg te vin-den. Op deze zondag gaan we in op manieren om hierin je weg te vinden.

 

De Mensenwijdingsdienst als openbare mysteriehandeling

Zaterdag 28 september, 16.30 uur

In zekere zin is de mensenwijdingsdienst schokkend openbaar. Niets voltrekt zich in het verborgene (zoals bijvoorbeeld achter de iconostase in de Orthodoxe dienst), er zijn geen stille gebeden en er is geen enkele drempel voor het deelnemen aan de dienst en aan de communie. Tegelijkertijd is het heel strak omschreven, in beeld, woord en handeling.

In deze openbare voordracht op de dag voor het begin van de Michaëltijd kijken we naar de mensenwijdingsdienst als openbare mysteriehandeling en waarom deze openbaarheid in deze tijd op zijn plaats zou kunnen zijn.

Bart Hessen

 

Studiegroep Vijfde Evangelie

Op woensdag 5 juni jl. lazen en bespraken we de laatste pagina’s van de 12e voor-dracht van Rudolf Steiner over het Johannes evangelie. Na de zomer in september starten we met lezen en bestuderen van ‘Het vijfde Evangelie’; Bijzonderheden over het leven van Jezus, vijf voordrachten van R Steiner van 1 t/m 6 oktober 1913 te Kristiana (Oslo). Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Pentagon, ISBN 978-94-942642-83-1.

De studiegroep telt momenteel 8 deelnemers. Nieuwe belangstellenden zijn van harte welkom! Data voor het nieuwe seizoen zijn steeds de eerste woensdag van de maand: 4 september, 2 oktober, 6 november en 4 december, aanvang 9.00 uur.

Het evangelie in de diensten

Triniteitstijd 22 mei t/m 23 juni

23 juni Lukas 8, 22-25 De storm op het meer

Johannestijd 24 juni t/m 27 juli

24 en 30 juni Markus 1, 1-13 Doop door Johannes

7 juli Johannes 1, 19-34 De getuigenis van Johannes

14 juli Johannes 3, 22-36 Johannes te Ainon

21 juli Mattheüs 11, 1-15 Johannes in de gevangenis

Triniteitstijd 28 juli t/m 28 september

28 juli Markus 8, 27-38 Belijdenis van Petrus

4 augustus Mattheüs 7, 1-14 Uit de Bergrede

11 augustus Lukas 15, 1-32 Verloren schaap, zilverstuk, zoon

18 augustus Lukas 9, 1-17 Uitzending van de twaalf; spijziging

25 augustus Lukas 18, 35-43 Genezing blinde bij Jericho

1 september Markus 7, 31-37 Genezing van een doofstomme

8 september Lukas 10, 1-20 Uitzending van de zeventig

15 september Lukas 17, 5-37 Sterking van het geloof

(valt dit jaar uit Mattheüs 6,14-34 Uit de Bergrede)

22 september Lukas 7, 11-17 Opwekking jongeling te Naïn

Michaëltijd 29 september t/m 26 oktober

29 september Mattheüs 22, 1-14 Koninklijke bruiloft

6 oktober Openbaring 12 De Vrouw, de Draak en Michaël

13 oktober Efeziërs 6, 10-19 Geestelijke wapenrusting

 

Liederen in de mensenwijdingsdienst (Offer – _Communie)

Triniteit: Gij zijt de bron – Uw vrede zij de ordenende kracht

Johannes: Groot en vol wonderen – Temidden van ons

Triniteit: Heilig, heilig zijt Gij – Heer in uw woorden

Michaël: Weerklonken heeft de roep – Dood noch leven

 

Liederen in de zondagsdienst voor kinderen

14 juli Johannestijd Engel voor Hem uitgegaan

8 september Triniteit Hij is de Ster

13 oktober Michaëltijd Onoverwin’lijk sterke held